Op maandag 4 april jl. gaf een bestuursdelegatie van FC Twente aan de licentiecommissie van de KNVB tekst en uitleg over de actuele stand van zaken met betrekking tot de financiën. Er werd onder meer gesproken over de afgekeurde jaarrekening over het seizoen 2014/2015. FC Twente trok die recent in omdat de ingediende cijfers niet klopten. In deze update volgt een korte schets van de belangrijkste feiten en omstandigheden en tevens een antwoord op de vraag in welk geval en onder welke omstandigheden FC Twente zijn proflicentie zou kunnen verliezen.
In december van 2015 kreeg FC Twente van de KNVB een straf die bestond uit een geldboete en uitsluiting van Europees voetbal voor een periode van drie jaar. Dit waren de gevolgen van het onjuist verstrekken van informatie over de zogeheten Doyen-constructie.[1] Deze constructie, waarbij bedrijven een speler ‘in bezit’ krijgen in ruil voor cash, is verboden door de FIFA. FC Twente leed in het seizoen 2013/2014 een verlies van 8 miljoen euro. Om toch door te kunnen, werd een lening afgesloten van 5 miljoen euro met investeringsmaatschappij Doyen Sports. In ruil daarvoor kreeg de investeringsmaatschappij een deel van de transferrechten van zeven spelers. Doyen verkreeg daarmee in zekere mate bevoegdheden omtrent de verkoop van die spelers. Hierdoor kon FC Twente niet meer vrij onderhandelen over de contracten en dat is volgens de FIFA niet toegestaan.
De KNVB was niet op de hoogte van de geheime afspraken met Doyen. Toen die in november 2015 uitlekten, volgde op aandringen van de KNVB een onafhankelijk onderzoek naar de huidige cultuur en governance van de club. Onder leiding van Ben Knüppe ontdekte het onderzoeksteam een ongezonde bedrijfscultuur bij FC Twente en bewuste misleiding van de licentiecommissie van de KNVB. Nadat dit rapport begin maart verscheen, stapten bijna alle bestuurders op. Vervolgens heeft FC Twente ex-voorzitter Joop Munsterman, Aldo van der Laan, Joop de Winter, oud-commissarissen Hein Trebbe en Hennie ten Hag aansprakelijk gesteld voor de schade die de Enschedese club door hun toedoen heeft geleden.
Naast deze problematiek, moet FC Twente nu ook een nieuw akkoord sluiten met haar schuldeisers, zodat de club aanspraak kan maken op 32 miljoen aan garantstelling van de gemeente.[2] De club wil meer geld van de oud-bestuurders zien dan is afgesproken in december 2015. De Enschedeërs hoopten het vereiste crediteurenakkoord al op 4 april aan de licentiecommissie te kunnen presenteren, maar slaagden daar niet in. Met de aansprakelijkheidsstelling wil FC Twente zijn onderhandelingspositie jegens de crediteuren versterken. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: na lang onderhandelen is er op 26 april j.l. een nieuw akkoord gesloten. Munsterman, Van Der Laan, Trebbe en Ten Hag hebben gezamenlijk ongeveer 15 miljoen euro aan leningen uitstaan bij FC Twente. Zij zien nu grotendeels af van hun vorderingen: ruim 10 miljoen euro wordt kwijtgescholden of achtergesteld.
Op 1 mei moet FC Twente tegenover de licentiecommissie van de KNVB aantonen orde op zaken te hebben gesteld. Het vereiste crediteurenakkoord is er en daarmee is de eerste hobbel genomen. Nu moeten nog de juiste jaarcijfers 2014/2015 en de halfjaarcijfers over het afgelopen half jaar gepubliceerd worden. Ook moet FC Twente aantonen dat de aanbevelingen van onderzoeker Ben Knüppe, ten aanzien van de organisatie en haar corporate governance, zijn overgenomen. Op 9 mei zal de licentiecommissie besluiten of FC Twente zijn proflicentie mag behouden.
Door: Najib Muslem
[1] Zie: http://fd.nl/ondernemen/1131940/knvb-straft-fc-twente-eredivisieclub-betuigt-spijt
[2] Zie: http://fd.nl/ondernemen/1132441/enschede-staat-voor-32-mln-garant-voor-fc-twente